Димитровград

Facebook

Търсене

Май092011

Тихомир Митев

ПДФПечатЕ-мейл
Написано от Administrator

Тихомир МитевТанцов балетен център "Галаксико" при ОП "Детски и младежки център" Димитровград е създаден в началото на месец май 2002 година. Танцовите дисциплини, които се изучават са - класически балет, характерни танци, етно-фолко шоу, бели денс, МТВ шоу, синхро денс, стрийт-денс шоу и мажоретни танци.

Танцовият център е член на БТО от 2005 г. и е асоцииран член БСТФ от 2010 г. От 2006 г. танцьорите от балета стават членове и на Международната танцова организация, като всяка година печелят квотите от квалификационните турнири организирани от БСТФ и представят България и Димитровград на Европейски и Световни шампионати организирани от IDO. В колекцията от международни постижения, балета има награди от Европейски шампионат по танцово шоу - Белград, Сърбия' 2007. Две купи от Европейския шампионат по танцово шоу в Дунайварош, Унгария' 2008, три купи от Европейски шампионат по танцово шоу в Белград, Сърбия' 2009, три световни купи от Световното първенство по танцово шоу Торино, Италия' 2010, три европейски купи по танцово шоу от Печ, Унгария, три световни купи по танцово шоу от Загреб, Хърватска и участие на Световен шампионат по танцово шоу в Риеса, Германия през 2006, 2007, 2008 и 2009 година.

През 2007 година балетът е поканен да гастролира в Лестър, Англия по случай приемането на България като член на ЕС. Всяка година балетът участва и в Национални балетни конкурси организирани в градовете Варна, Бургас, Хасково, София, Пловдив, Перник и др.

Художественият ръководител на БТЦ "Галаксико" е един от основоположниците и организаторите на Националния танцов фестивал "България танцува" Димитровград, който добива все по-голяма популярност, и който се налага като един от най-атрактивните танцови форуми у нас. Освен активната си състезателна дейност танцьорите от трупата се представят със самостоятелни спектакли и продукции, които представят на театрални сцени, общински мероприятия и турнета из страната.

Балета е гостувал и в телевизионни предавания по БНТ, БТВ и ББТ. Мажоретният колектив към БТЦ "Галаксико" е печелил 2 пъти престижната статуетка от единственният в България - мажоретен фестивал в Албена през 2007 и 2008 година. Част от солистите на балета всяка година печелят и държавните стипендии отпускани по програма на МОМН за даровити деца. Солистите Ивайло Янев и Ивета Бинева бяха номинирани от фондацията на Димитър Бербатов за 2010 година.

За първи път тази година балета ще се състезава на Световен шампионат по джаз и модерни танци в Нови Сад, Сърбия. Танцьорите са печелили купите на община Димитровград, община Хасково, купата на район "Триадица" София, Гран при от Бургас и Варна.

Балетен Танцов Център Галаксико

Съобщение до всички